053 – 203 20 60 sales@hestia-csc.com

Er is veel te doen over de betrouwbaarheid van Corona testen. Het is lastig thema waarbij kennis van zaken helpt om een goed beeld te vormen.

Zelftest of sneltest?

De NADAL®️ COVID-19 IgG/IgM test die bij de Covid Sneltest Service wordt gebruikt is een professionele test. Dat betekent dat alleen door zorgprofessionals, zoals gekwalificeerde verpleegkundigen en artsen deze test mogen uitvoeren. In de media wordt vaak gesproken over zelftesten die niet betrouwbaar zijn; dat klopt. Zelftesten worden vaak verward met professionele (snel)testen. Wij begrijpen dat de termen zelftest en sneltest door elkaar gebruikt worden. Professionele sneltesten zijn toegestaan in Nederland door het RIVM mits zorgprofessionals deze uitvoeren en in combinatie met de gegevens van die cliënt worden beoordeeld. Dat is wat wij doen bij Hestia CSC.

Professionele sneltest

Professionele sneltesten worden ontwikkeld en geproduceerd door laboratoria bedrijven (fabrikanten). De kwaliteit van de testen per fabrikant verschilt. De Nadal test is ontwikkeld door een gerenommeerd Duits laboratorium bedrijf genaamd Nal von Minden GmbH. Zij ontwikkelen al 40 jaar allerlei testen van hoog complex tot eenvoudig. Voordat de nieuw ontwikkelde testen op de markt worden gebracht wordt volgens de Duitse regels, die uiterst “Gründlich” zijn, onderzoek gedaan naar de kwaliteit. En juist in deze onderzoeken zit een groot verschil tussen fabrikanten. Met 455 onderzochte patiënten waarvan bekend is of ze besmet zijn (geweest) is de kwaliteit van de testen bepaalt. Dit aantal patiënten is substantieel hoger in vergelijking met andere professionele testen. Hoe hoger het aantal patiënten in het onderzoek des te nauwkeuriger en meer betrouwbaar is het resultaat.

De Nadal testen laten het volgende resultaat zien voor de G antistof:

  • Sensitiviteit > 99,9% d.w.z. dat in bijna 100% van de testen waarin de G antistof aangetoond wordt dit ook echt zo is. Dit heet terecht positief.
  • Specificiteit 95,5% d.w.z. dat nagenoeg elke test waarin geen G antistof aangetoond wordt dit ook echt zo is. Dit heet terecht negatief.

Deze resultaten laten zien de Nadal test uitermate betrouwbaar is. Geen enkele andere professionele sneltest heeft voor zover bekend dezelfde kwaliteit en betrouwbaarheid.

Advies op maat

Het resultaat van de test zelf is niet het enige criterium waarop wordt bepaald wat de uitslag en het advies is. Minstens net zo belangrijk is de medische uitvraag en de persoonlijke situatie. Iedereen wenst graag duidelijkheid. Weten waar je staat en blijvend zorgvuldig omgaan met alle RIVM richtlijnen om verspreiding en besmetting voorkomen is ons streven. Dat is wat Hestia doet.